Discussion about math, puzzles, games and fun. Useful symbols: ÷ × ½ √ ∞ ≠ ≤ ≥ ≈ ⇒ ± ∈ Δ θ ∴ ∑ ∫ π -¹ ² ³ °

You are not logged in.

- Topics: Active | Unanswered

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,162

Hi steveb mandy here ok can I have one to do for tomorrow as I have some things to sort out this afternoon ok so I have to log of to day early? Hope you don't mind ok?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

Your calculation in post # 999 is not right because you have just calculated it as a normal hourly rate.

The rate was supposed to be "time and a half".

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

What sort of problem do you wish me to give you ?

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,162

Can you give me anything at all please?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

Okay I will think of something and email it later. Bye for now.

Offline

**bob bundy****Administrator**- Registered: 2010-06-20
- Posts: 8,021

Mandy Jane wrote:

Hi bob bundy mandy here how do you think I am doing with my maths then?

Oh. Have you sent me your test answers? I seem to have missed it.

Bob

Children are not defined by school ...........The Fonz

You cannot teach a man anything; you can only help him find it within himself..........Galileo Galilei

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,162

Hi bob bundy mandy here i will try and. Send it tomorrow ok I for to send it. I did it on paper but not on the computer yet ok? Send me message or email back please?

Offline

**bob bundy****Administrator**- Registered: 2010-06-20
- Posts: 8,021

hi Mandy,

Just send the 12 answers.

Bob

Children are not defined by school ...........The Fonz

You cannot teach a man anything; you can only help him find it within himself..........Galileo Galilei

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,162

Hi steveb mandy here not been well. Better now will be on here at 2.30 pm today ok? Hope that is ok with you? Send me an email back please?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

Hi Mandy. I'm sorry to hear that you were unwell, but glad that you are better. 2:30pm today is okay with me.

By the way just to remind you that you can either post here, or email any attempts to the recent exercises that you want marked.

Yes so we need to go through something on either ratio or the overtime pay thing I would think.

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,162

Hi steveb mandy here. Hi could wedo something on overtime pay please?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

£ 7.00 - hourly rate

35 hours - normal full time hours

5 hours overtime

overtime paid at time and a quarter

Right above there I have copied the structure of an earlier question and given you some new numbers.

Can you see first of all how to work out the basic pay (without overtime) ?

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,162

Hi steveb 7x35=49 am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

The "7x35" bit was certainly correct and what I was hoping for.

However it is not 49. Quite frankly I grabbed my calculator for that one, but it wouldn't hurt for you to try using a proper

multiplication:

35 x

7

----

---- ???

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,162

Hi steveb 7x35=245 am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

Yes that is correct. Right now can you see how to calculate JUST THE OVERTIME without any basic pay?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

Right the clue is in the "time and a quarter" bit can you work out the overtime rate?

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,162

7 ÷ 4 = 1.75 + 7.00 = 8.75 x 5 = 43.75 am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

Very good. That is correct. Full marks.

Right now can you work out the gross pay: That is the basic pay plus overtime.

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,162

So 245 + 43.75 = 288.75 am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

Correct. Now let us try another example:

£ 7.50 - hourly rate

35 hours - normal full time hours

4 hours overtime

overtime paid at time and a third

Can you work out the basic pay? Overtime ? Total ?

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,162

Hi steveb. The hourly rate is 7.50 x 35 = 26.25

The overtime pay is 2.50 + 7.50 = 10.00 x 4 = 40.00

So the total is 40.00 + 26.25 = 66.25

Am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

There is one minor error in that:

When you put 7.50 x 35 = .... the number you put was 26.25 and you have accidentally divided the answer by 10.

The actual answer for that bit was 262.50

Now can you give me an idea of how you actually did that bit of the calculation ?

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,162

Hi I put the point in the wrong place ok? Now want should I do then?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 594

Okay. I think you should do the final addition again with the basic pay of 262.50

The overtime bit of 40.00 was correct.

Offline